Brieltjenspolder 14a, 4921 PJ, Made
Aan de vooravond van de 4e industriële revolutie, is het goed om eens te overwegen wat de impact van die revolutie kan zijn op de ontwikkeling van uw en ons bedrijfsmodel en wat dat betekent voor de wijze waarop wij samenwerken.
Na de introductie van de stoommachine, het werken aan de lopende band en het automatiseren van de productie, biedt de 4e industriële revolutie, rondom het ontstaan van de Smart Industry, namelijk veel aanknopingspunten om bij stil te staan.
Samen kunnen we onze maakindustrie slimmer maken. Een (r)evolutie-theorie:
Smart Industry toegelicht
Onder Smart Industry verstaat men de industrie die zich kenmerkt door flexibiliteit en snelheid in de ontwikkeling van nieuwe producten en productietechnologieën door toepassing van ICT (Informatie- en Communicatie Technologie), in het hele proces van ontwerpen, produceren tot distribueren.
Daarmee worden processen en producten in allerlei industrieën efficiënter, kwalitatief beter en gaat alles op maat voor de klant. Minder oponthoud en minder verspilling dus.
De grondgedachte ligt bij de koppeling van machines binnen en buiten de fysieke grenzen van een organisatie. Workflows, die bestaan uit machines, (half)fabrikaten en (IT-)systemen, communiceren onderling op autonome wijze en vormen zichzelf organiserende netwerken in en tussen organisaties.
Daardoor is bijvoorbeeld benodigd materiaal en informatie altijd op het juiste tijdstip en op de juiste plaats beschikbaar of worden tussentijdse wijzigingen in planning en uitvoering altijd ‘online’ met betrokkenen (klanten, leveranciers, medewerkers) gedeeld. Altijd geïnformeerd dus.
Bij Smart Industry is sprake van horizontale integratie van gegevensstromen tussen partners, leveranciers en klanten en er is sprake van verticale integratie van gegevensstromen binnen organisaties. Gegevens hoeven vaak niet meer handmatig te worden ingevoerd in verschillende systemen. Geen versnipperde communicatie meer via bijvoorbeeld telefoon of e-mail. Er vindt een samensmelting plaats tussen de virtuele digitale wereld en onze eigen tastbare wereld.
Smart Industry maakt het mogelijk om:
‘Servitization’
Dankzij de razendsnelle ontwikkelingen op het technologische vlak van hard- en software, waarbij sensoren, actoren, cpu’s en management-systemen zelfstandig met elkaar communiceren, kunnen maakbedrijven hun proposities beter en goedkoper uitbouwen dan ooit. Door naast hun maakactiviteiten een mix van diensten aan te bieden verandert service voor de OEM-er (Original Equipment Manufacturer) van een kostenpost naar een kans om hun klant beter te bedienen. Hierbij spreekt men van ‘Servitization’.
Servitization wordt omschreven als het proces waarbij dienstverlening een steeds grotere rol speelt in het bedrijfsmodel van maakbedrijven. Dit strekt zich uit van een onderhoudscontract tot ‘pay-per-use’ of ‘products-as-a-service’.
Bij ‘products-as-a-service’ blijft de oem-er eigenaar van de machine en de klant als gebruiker betaalt op basis van uren of output voor de machine en het onderhoud. Een voorbeeld hiervan is de autofabrikant die zich ontwikkeld naar een leverancier van mobiliteitsoplossingen en bijvoorbeeld per kilometer betaald wordt.
Risico op storingen en (onverwachte) slijtage is in deze samenwerkingsvorm voor rekening van de oem-er. Investeringen in connectiviteit zijn voor dit bedrijfsmodel dan ook cruciaal want de beschikbaarheid van de oplossing wordt bevordert door informatie over ge- en verbruik en de noodzaak van correctief of preventief onderhoud.
Stilstand door storing of problemen met de kwaliteit hebben direct invloed op de omzet van de fabrikant en de relatie met haar afnemer. Analyseren en sturen op (big) data wordt dan ook de sleutel tot succes in de samenwerking. De traditionele relatie van een klant met een leverancier verandert naar die van een partner voor de (functionele) oplossing en haar gebruikers.
Verschuivingen in de bedrijfskolom
Met de verandering van het bedrijfsmodel van onze klant (de OEM-er) verandert ook het beroep op de toegevoegde waarde van Vekon als leverancier. Het primaire proces van onze partner verschuift van fabrikant richting dienstenleverancier en daarmee veranderen binnen de klantorganisatie ook de taken van ondersteunende diensten.
Productie en ontwikkeling vinden daarom steeds meer verdeeld in de toeleverketen plaats waarbij gespecialiseerde partijen met ieder hun eigen kerncompetentie nauw samenwerken om op internationaal niveau concurrerend te kunnen blijven. Naast productinnovatie is ook procesbeheersing rondom zaken als efficiency, flexibiliteit en kostenbeheersing daarbij belangrijk.
Wanneer ieder bedrijf in de waardeketen zijn taak goed uitvoert en daarbij gericht op gezamenlijke doelen op een open manier samenwerkt met andere spelers, kan de keten een goede balans vinden tussen innovatie en efficiency en als geheel succesvol zijn.
Waar men dit voorheen zelf deed wordt voor het elektrotechnisch ontwerp en de productie van besturingssystemen een beroep gedaan op Vekon. Binnen bovenstaande kaders schakelen wij natuurlijk graag mee.
Bijdragen aan succesvolle processen
In onze wereld waar doorlooptijden, prijzen en de beschikbaarheid van goed vakmanschap onder druk staan is slim en efficiënt ontwerpen, produceren en distribueren van belang. Alleen dan kunnen we met Vekon als elektrotechnisch toeleverancier waarde toevoegen aan succesvolle maak- en bewerkingsprocessen in de Nederlandse maakindustrie.
Slimme vormen van seriematig en kwalitatief hoogwaardig maatwerk dat aansluit bij het product en de processen van onze klant heeft de toekomst. Door het elektrotechnisch systeem al in de fase van het ontwerp te benaderen als een modulair concept met een vaste kern en opties, kunnen klant specifieke oplossingen met een korte doorlooptijd en met concurrerende prijzen worden gemaakt.
Toepassing van ICT-technologie (zowel in het product als in het proces) bevordert daarbij de kwaliteit en de efficiency van ons werk. Vekon heeft hiertoe de middelen en de kennis op het vlak van hardware engineering en de productie van besturingssystemen in huis.
Naarmate de samenwerking met onze partners zich ontwikkelt groeit het onderling vertrouwen en leveren we steeds meer oplossingen die allemaal perfect passen bij onze klantorganisaties.
Van alleen extra productiecapaciteit, naar volledig verzorgen van inkoop en productie tot bijdragen aan het (her)ontwerp en het inregelen van logistieke oplossingen (Vendor Managed Inventory) voor klant specifieke besturingskasten en –systemen kenmerkt onze toegevoegde waarde.
Uiteraard ook met toepassing van ICT ter bevordering van kwaliteit, transparantie en flexibiliteit. Maak kennis met onze ‘smart logistics’, we delen graag onze referenties.
Door resultaatgericht samen te werken, je te verplaatsen in de processen en uitdagingen van je partners en (met toepassing van ICT) optimaal gebruik te maken van elkaars mogelijkheden, expertise en vaardigheden worden de kosten in de keten geminimaliseerd en de kwaliteit en snelheid in de keten verbeterd.
Samen willen we succesvol zijn en de vooraanstaande maakindustrie in Nederland behouden. Gelet op de bijdrage van die maakindustrie, vanuit economische en innovatief oogpunt aan de BV Nederland, is dat ook voor onze overheid en ons onderwijs van groot belang.
Vekon, maakt slimmer !
(deze publicatie omvat delen van eerdere blogs als geplaatst op www.vekon.nl)
Ook dit jaar is de directeur van Vekon, Judith Vermeulen, toegevoegd aan de The Next Woman 100 & The Next Woman to Watch van 2020. […]
Meer lezenAutomatisering in de panel building sector is nog geen vanzelfsprekendheid geworden. Bedrijf Vekon Besturingstechniek B.V. in Nederland stapte een tijdje geleden in en zette uitdagingen […]
Meer lezenAugustus 2020 Al sinds jaar en dag is de visie van Vekon dat “iedereen mag meedoen” en daarop is ons aannamebeleid ook gebaseerd. Door de […]
Meer lezenÉén lijst, vier sectoren met meer dan 100 kansrijke beroepen. Techniek is de toekomst en volop in ontwikkeling. Ook in West-Brabant! Op verschillende opleidingsniveaus is […]
Meer lezenIn winterjas opgenomen, toen de wereld er nog anders uit zag, maar dat maakt dit artikel zeker niet minder relevant. We kunnen gezamenlijk de economie […]
Meer lezenTijdens Girlsday openen door heel Nederland bèta-, technische, ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De […]
Meer lezenMaar liefst 3 van de 24 Brabants Besten gevestigd in de gemeente Drimmelen Brabants Besten zijn ondernemers in de provincie Noord-Brabant die het goede voorbeeld […]
Meer lezenOP BEZOEK BIJ JUDITH VERMEULEN…. In I AM Booming gaat Anne-Marie Fokkens op zoek naar de mens achter de Brabantse ondernemer. Wat maakt hen wie […]
Meer lezenVekon is sinds kort een UL/CSA-listed Panelshop. Dit betekent dat wij besturingskasten en –panelen conform UL508A voor leveringen in Amerika en Canada kunnen en mogen […]
Meer lezenOp 19 en 20 april jl. hebben we bij Vekon ons 25-jarig bestaan gevierd. Dit jubileum stond in het teken van een korte historische beschouwing […]
Meer lezenDe voordelen van mechanische en elektrische modules in de machinebouw. Het in Middelburg gevestigde technologiebedrijf New Motion ontwikkelt en produceert industriële transportband- en hanteersystemen. […]
Meer lezenOp woensdag 7 maart jl. is Vekon tijdens de ‘Avond van de Maakindustrie’ in de Jaarbeurs in Utrecht door de jury van de Koninklijke Metaalunie […]
Meer lezenOp 14 februari jl. publiceerde BN De Stem een paginagroot interview met onze directeur Judith Vermeulen. Oprichtster en eigenaresse van twee technische bedrijven, genomineerd voor […]
Meer lezenVanuit FME en Fedet is een gezamenlijke informatieve brochure verschenen over de Europese regelgeving en CE markering op gebied van de combinatie van schakel – […]
Meer lezenMet het einde van 2017 in zicht verscheen Signaal nummer 43, het kennismagazine van onze toeleveringspartner Itsme voor de industriële markt. Het thema van dit […]
Meer lezenWoensdag 13 december 2017 is Judith Vermeulen, directeur van Vekon Electrical Engineering & Manufacturing, benoemd tot ambassadeur van Brabants Besten. Brabants Besten zijn private MKB […]
Meer lezenDe paneelbouwbranche heeft een probleem: zij kampt met een structureel personeelstekort. Als voorzitter van de werkgroep Instroom & Opleidingen van de Federatie Paneelbouw lever ik […]
Meer lezenAan de vooravond van de 4e industriële revolutie, is het goed om eens te overwegen wat de impact van die revolutie kan zijn op de […]
Meer lezenMits er zich geen verstoringen voordoen is een recente verwachting van het Centraal Plan Bureau dat de komende jaren de Nederlandse economie gemiddeld 1,8% zal […]
Meer lezenOntwikkelingen en uitdagingen die de BV Nederlandse Maakindustrie succesvol maken. Beïnvloed door economische ontwikkelingen wisselen wij binnen ons bedrijf regelmatig van gedachten over onze rol […]
Meer lezen“Next Level for industry” is de slogan van onze leverancier en gewaardeerde partner Rittal, die staat voor hun visie op de toekomst van de industriële […]
Meer lezenVanuit mijn leidinggevende functie stem ik de koers van onze onderneming af op de wensen van onze klanten en medewerkers, maar kijk ik ook naar […]
Meer lezenLaat ik deze blog beginnen met een persoonlijke stelling: “Zolang je werkt vanuit een klant/leverancier-verhouding is elke optimalisatie een sub-optimalisatie en dus niet het meest […]
Meer lezenMooi, die mogelijkheden en ideeën over ketensamenwerking in de Nederlandse maakindustrie. In mijn vorige blogs noemde ik al enkele voordelen (zie blogs: de waarde van […]
Meer lezenSamen toegevoegde waarde creëren voor de eindgebruiker, dat is het doel van ketensamenwerking. Maar wat zijn de gevolgen voor de medewerkers van de maakbedrijven door […]
Meer lezenWelkom bij onze blogreeks over waardecreatie in de maakindustrie. Mijn compagnon Judith Vermeulen en ik gingen eerder in op diverse aspecten van waardecreatie in de […]
Meer lezenHoe is het om als vrouw in de mannenwereld van de industriële techniek te ondernemen? Deze vraag, die mij geregeld wordt gesteld, beantwoord ik graag […]
Meer lezenDr.Ir. Jaap van Ede, hoofdredacteur van procesverbeteren.nl, doet verslag van de ontwikkelingen bij Damen Shipyards, waar visionair directeur Kommer Damen een revolutionair model introduceerde. Bij […]
Meer lezenSucces in Maakindustrie door het modulaire denken Wil een organisatie succesvol zijn, dan moet deze volgens het marketingmodel van Treacy & Wiersema* uitblinken op één […]
Meer lezen